Τι είναι ο χρόνιος πόνος

«Ο πόνος είναι ότι περιγράφει το άτομο, που τον βιώνει και υπάρχει όταν λέει ότι υπάρχει».
Margo McCaffrey.

Ο οξύς πόνος είναι η αίσθηση που ενεργοποιείται από το νευρικό σύστημα όταν στον οργανισμό συμβεί ένας τραυματισμός ή βλάβη ή κάποια νόσος και χρησιμεύει ως προειδοποίηση για την έγκαιρη απομάκρυνση από τον βλαπτικό παράγοντα και τη διερεύνηση της αιτίας του πόνου. Επομένως ο οξύς πόνος είναι χρήσιμος, γιατί αποτελεί το συναγερμό προστασίας του οργανισμού.
Όταν όμως η σειρήνα του συναγερμού συνεχίζει να ηχεί, παύει να είναι χρήσιμη, γίνεται πλέον ενοχλητική και πρέπει να σταματήσει. Ο χρόνιος πόνος λοιπόν είναι συνεχής για εβδομάδες, μήνες, χρόνια και επιμένει πέρα από την πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος, που χρειάζεται για την επούλωση μιας βλάβης ή και τη θεραπεία μιας νόσου. Αποτελεί πλέον ο ίδιος νόσο, που χρειάζεται θεραπεία είτε αιτιολογική, διερευνώντας την αιτία και εφαρμόζοντας κατευθυνόμενη θεραπεία, είτε συμπτωματική όταν δεν αναγνωρίζεται, πάρα τον έλεγχο, σαφής αιτία. Συχνές καταστάσεις χρόνιου πόνου είναι η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία, η αρθραλγία , ο νευροπαθητικός πόνος και ο καρκινικός πόνος.


Ο χρόνιος πόνος μπορεί να περιορίζει τις κινήσεις ενός ατόμου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δύναμη, η ευκαμψία, η ζωτικότητα και η αντοχή του. Οι δυσκολίες που δημιουργούνται, για να μπορεί ο ασθενής, να κάνει τις καθημερινές ή αγαπημένες του δραστηριότητες, μπορούν να του προκαλέσουν αναπηρία και απελπισία. Ο χρόνιος πόνος έχει σοβαρότατη επίδραση στον πάσχοντα και την οικογένειά του. Ο πόνος υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και περιορίζει τη δυνατότητα πνευματικής συγκέντρωσης, άσκησης, δραστηριότητας ατομικής και κοινωνικής αλλά ακόμη και του ύπνου και της ανάπαυσης. Όλα αυτά οδηγούν στο συχνό σημερινό φαινόμενο της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή αντίδραση στο χρόνιο πόνο και το άγχος η πιο συχνή αντίδραση στον οξύ πόνο.

Ο πόνος μπορεί να είναι δριμύς ή υπόκωφος, πιο ήπιος αλλά μονότονος. Μπορεί να είναι διαρκής ή να είναι με περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Επίσης είναι δυνατόν να δημιουργεί το αίσθημα καψίματος ή πίεσης. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εκδηλώνεται σε διάφορα μέρη του σώματος. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολες. Γι' αυτό οι ασθενείς με τους γιατρούς και άλλους που τους φροντίζουν, χρειάζεται να συνεργαστούν στενά, για να βρουν τις αιτίες και την κατάλληλη θεραπεία. Οι σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική έχουν βελτιώσει πολύ τη διάγνωση και τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, είναι συχνά εξατομικευμένη, σύμφωνα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

Επιπλέον η αντιμετώπιση και η διαχείριση του χρόνιου πόνου, είναι πολυθεματική. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται εκτός από το γιατρό και άλλοι επαγγελματίες της υγείας.

Ο στόχος της θεραπείας στο χρόνιο πόνο, είναι η μείωση της έντασης και συχνότητας του πόνου. Επιπλέον χρειάζεται, να επιτευχθεί η βελτίωση της λειτουργικότητας του ασθενούς, με αποκατάσταση των δυνατοτήτων του, να πραγματοποιεί τις καθημερινές και επαγγελματικές του δραστηριότητες όπως επίσης και αυτά που του αρέσουν.


Απαλλαγείτε από παθήσεις όπως: • Δισκοπάθεια

 • Επικονδυλίτιδα

 • Ινομυαλγία

 • Psychogenic pain

Θεραπευτική Μέθοδος
 • T.f.h. deeptissue & toksen

Μυοσκελετικές παθήσεις


Οι μυοσκελετικοί πόνοι οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στον καθημερινό τρόπο ζωής , το άγχος και τα διάφορα προβλήματα.

Οι πιο συχνοί πόνοι εμφανίζονται κυρίως στην μέση, τον αυχένα και την πλάτη και οφείλονται συνήθως σε ρευματικές, νευροπαθητικές και μυοσκελετικές παθήσεις. Μπορεί να σχετίζονται με ένα λουμπάγκο ή μια δισκοκήλη.

Χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικοί όταν έχουν αυξημένη ένταση και διάρκεια πάνω από δύο ημέρες χωρίς να υποχωρούν με την λήψη αναλγητικών φαρμάκων, οπότε και χρίζουν διάγνωσης και έναρξη θεραπευτικής αποκατάστασης.
Απαλλαγείτε από παθήσεις όπως: • Παγωμένος ώμος

 • Πόνοι ωμοπλάτης

 • Τράβηγμα στους προσαγωγούς και στον οπίσθιο μηριαίο συνδέσμων και τενόντων

 • Κράμπες

Θεραπευτική Μέθοδος
 • Trigger points & t.f.h. , deeptissue & toksen

Οσφυαλγία

Η οσφυαλγία είναι μια λέξη που περιγράφει τον πόνο της μέσης και πολλές δυσλειτουργίες της σπονδυλικής στήλης. Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά των ατόμων που υποφέρουν από οσφυαλγία έχουν αυξηθεί,οι πιο συχνοί παράγοντες που την προκαλούν είναι:

 • η καθιστική ζωή
 • η λανθασμένη στάση στις διάφορες χειρονακτικές εργασίες
 • η έλλειψη εκγύμνασης στην καθημερινή μας ζωή


Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε διάταση των μυών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, λόγω λανθασμένου τρόπου σηκώματος βάρους ή κακής στάσης του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες, σε εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, σε αρθρίτιδα και οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά και πόνος στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Όσα προαναφέραμε, δεν προκαλούν πόνο μόνο στην μέση, αλλά και στα κάτω άκρα ή στην περιοχή του γλουτού.

Απαλλαγείτε από παθήσεις όπως: • Λουμπάγκο


 • Πόνος στο γόνατο που μπορεί να οφείλεται στο ισχίο


 • Σύνδρομο Απιοειδούς


Θεραπευτική Μέθοδος
 • T.f.h. & triggerpoints ( μέθοδος εξαναγκασμένης υπεραιμίας)

Αυχενικό σύνδρομο


Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα πολύ -συμπτωματικό νόσημα που αρχίζει ως πόνος και δυσκαμψία (πιάσιμο) στον αυχένα. Στη συνέχεια και μετά από επανειλημμένες προσβολές, ο πόνος επεκτείνεται στους ώμους και κατά μήκος του χεριού σαν βελονιές, επώδυνα μουδιάσματα ή καυσαλγίες. Όταν ο πόνος από τον αυχένα επεκτείνεται στο χέρι, τότε μιλάμε για αυχενική ριζίτιδα. Δηλαδή πίεση ή ερεθισμό της ρίζας των νεύρων που βγαίνουν από τον αυχένα μεταξύ των σπονδύλων και πορεύονται στο χέρι. Η πίεση αυτή των ριζών και η επέκταση του πόνου και της αδυναμίας στο χέρι οφείλεται σε δισκοπάθεια ή οστεόφυτα (άλατα) και είναι σοβαρότερη κατάσταση. Οι δίσκοι είναι στρογγυλά μαλακά μαξιλαράκια που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων για να εξουδετερώνουν τις πιέσεις και τα φορτία.
Μερικοί ασθενείς αισθάνονται την επέκταση του πόνου από τον αυχένα στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής μέχρι το μέτωπο και το μάτι. Αυτό ονομάζεται αυχενική ημικρανία ή κεφαλαλγία.

Αρκετοί με αυχενικό σύνδρομο, διαμαρτύρονται για περιοδικές κρίσεις αυχενικού ιλίγγου. Εκδηλώνεται με ζάλη, αστάθεια (χάνουν την ισορροπία τους), βαρύ κεφάλι, κακοκεφιά και θολωμένη σκέψη. Λέγεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνιο αυχενικό σύνδρομο εμφανίζουν συχνά άγχος, κατάθλιψη ή μελαγχολία ή τουλάχιστον τα συμπτώματα αυτά, επιδεινώνονται με την παρουσία του αυχενικού πόνου.

Τέλος, μικρό ποσοστό ασθενών αισθάνεται πόνο στο στήθος και στο αριστερό χέρι. Το σύμπτωμα αυτό λέγεται ψευδοστηθάγχη επειδή μιμείται τον καρδιακό πόνο. Άλλωστε και η στεφανιαία καρδιοπάθεια μπορεί να κάνει συμπτώματα σαν του αυχενικού συνδρόμου (πόνος στο χέρι).


Απαλλαγείτε από παθήσεις όπως: • Πόνοι ωμοπλάτης


 • Ψυχοσωματικούς πόνος στην πλάτη


 • Ημικρανίες που οφείλονται στο αυχενικό


Θεραπευτική Μέθοδος
 • Trigger points & t.f.h. , deeptissue & toksen